onsdag, augusti 27, 2008

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen


Typ: Rököl
Bryggeri: Heller-Bräu
Ursprung: Bamberg, Tyskland
Utseende: Mörkt brun, grått skum
Volymprocent: 5,1%
Format: Flaska 500 ml
Konsumerades: Sjöstaden, onsdagen den 27:e augusti kl. 18:45

Heller-Bräu är bryggeriets officiella namn, men Schlenkerla är vad alla kallar det. Och det kanske inte är så konstigt när centralpunkten för detta bryggeri är ett hus som heter Schlenkerla, ett hus som byggdes 1405 och fungerat som först bryggeri, sedan krog. Bryggeriet grundades 1678. Man brygger inte bara den här rökölen, man brygger också en Urbock, en veteöl, en räd "lentbeer" och en lager. Bortsett från lagern så är alla öl faktiskt rököl, och på krogen Schlenkerla serveras de direkt ur träfaten.

Vad är då rököl? Ja, antingen är det en öl du slänger ner en jävligt varm sten i innan ölen har fått jäsa, eller så är det helt enkelt öl där rökt malt används. Genom att torka malten över eld får den en smak av röken som sedan förs över till drycken. Resultatet i det här fallet är en öl som luktar skogsbrand och smakar lite som mordbrand, eller kanske salami. Mest salami faktiskt, när jag tänker efter har jag ingen aning om hur mordbrand smakar. Så vi säger rökt korv eller salami. Det är faktiskt mest så den smakar, den är varken besk eller söt, röken knuffar undan alla andra smaker och tar totalt kontrollen över gom och tunga. Eftersmaken är mer rök och en torr känsla i hela munnen. Samtidigt är den väldigt lättdrucken och jag börjar undra om den inte är lite för kall. Den har vilat i kylskåpet i några dagar nu och eftersom jag påbörjade inlägget innan jag faktiskt plockat fram den så är den fortfarande kylskåpskall. Jag får försöka låta den vila till sig lite. Under tiden kan jag konstatera att den är bryggd enligt den tyska renhetslagen och kan väl blogga lite om det istället.

Okej, nu är det avklarat och ölen har blivit lite ljummen. Jag är också märkbart onykter. Men om vi struntar i den lilla detaljen kan jag får berätta lite om hur den smakar nu. Vi börjar med: bättre. Det är fortfarande mest rökt korv, men nu är smaken av humle och malt också märkbar vilket gör den betydligt mer intressant. Jag tror att det bästa sättet att servera den här ölen vore att plocka ut flaskan ur kylskåpet en sådär 40 minuter innan den ska hällas upp. Väl värt besväret faktiskt. För den är god. Speciell, men god.

Nämde jag att det går att beställa den i 5 liters variant? Ska man kanske skaffa en draughtmaster?e

1 kommentar:

  1. Det här är ju tokgott! Måste köpa en flaska eller två snart.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.