måndag, oktober 13, 2008

Unibroue 17

Typ: Mörk Ale, belgisk typ
Bryggeri: Unibroue
Ursprung: Quebec, Kanada
Utseende: Brun, väldigt grumlig. Vitt, tjockt skum.
Volymprocent: 10%
Format: Flaska 750 ml
Konsumerades: Sjöstaden, fredagen den 10:e oktober.

Unibroue är ett kanadensiskt microbryggeri i Quebec som hämtar sin inspiration från en europeisk, och i de öl jag testat, mest belgisk tradition. Vilket är sant för Unibroue 17 också. 17 i namnet kommer från att ölen är bryggd för att fira att bryggeriet i år fyller 17 år och förra året släpptes det en Unibroue 16 så vi kan hoppas på en 18 nästa år.

Nåja, flaskan är en 75:a med champagnekork och även om inte korken rör på sig utan hjälp så smäller det till lite behagligt när den släpper från flaskan. Ölen är mörkt brun som mörk mjölkchoklad och nästan lika genomskinlig som en chokladkaka. Den har en maltig smak med mycket karamell och brödsmaker med en liten kryddig underton. Eftersmaken är syrligare med spår av körsbär. Den luktar karamell.

Det låter ju fint och bra, men tyvärr förstörs upplevelsen av spritigheten som finns i både lukt och smak. Hade jag inte tittat efter på flaskan innan jag smakade på den hade jag varit tvungen att kolla om inte 17 stod för alkoholhalten. Trots det tycker jag om den, men jag är mer sugen på att kolla vad som händer om lagrar flaskan i 3-5 år än vad jag är att öppna en till som den är nu.

1 kommentar:

  1. Låter du den stå ett par år kan jag också tänka mig att smaka igen, men så länge den smakar så här mycket alkohol på det spritiga sättet är jag inte alls lockad!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.