fredag, april 28, 2006

Nils Oscar Imperial Stout

Typ: Imperial Stout
Bryggeri: Nils Oscar
Ursprung: Tärnö, Södermanland, Sverige
Utseende: Nattsvart
Volymprocent: 7,0%
Format: Flaska 330 ml
Konsumerades: Gröndal, fredagen den 28:e april kl. 21.55

Vi gjorde det igen. Den här gången tog det oss ännu längre tid att klara av Nils Oscar Farm Ale än Kalasöl. Men även nu finns det helt legitima skäl, nämligen middag.

Imperial Stout är nattsvart och dess skum skiljer sig från sina systeröl. Skummet består av större bubblor och är inte alls lika sammanhängande. För en gångs skull finns också en arom som är värd att nämna. Den finns en sorts bränd ton när man luktar på ölet. Smaken är beskare och är även där kommer det brända tillbaka. Eftersmaken är lång men inte alls störande. Man bör nog inte äta någonting till detta öl utan det ska drickas för sin smaks skull hellre än att skölja ner en matbit. Och för att vara riktigt ärliga så kunde inte Andreas kyl leverera ostron som enligt bryggaren rekommenderas att avnjutas tillsammans med ölet.

Innehållet består av havre och korn som självklart odlats på Tärnö. Det är mycket av lite allt möjligt - maltigt, välhumlat och mörkt. Daniel jämför smaken med att äta en bit choklad med hög kakaohalt, både gommen och salivproduktionen påverkas.

Ölet kan med fördel lagras vilket är relativt ovanligt bland svenskproducerade öler. Det kan lagras ändå upp till sex år från att det tappas på flaska. Hur detta påverkar smaken tänker vi inte ta reda på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.