söndag, april 30, 2006

Slottskällans Imperial Stout

Typ: Stout
Bryggeri: Slottskällans Bryggeri
Ursprung: Uppsala, Sverige
Utseende: Svart / Brunaktig
Volymprocent: 9%
Format: 330 ml
Konsumerades: Gröndal, lördagen den 29:e april kl. 21.30

Denna stout kommer från Slottskällans Bryggeri i Uppsala och det visade sig finnas starka traditioner knutna till just Imperial Stout. Det var britterna som under 1700-talet exporterade öl till östersjöländerna och de var tvungna att brygga ölet extra starkt för att klara de långa sjöresorna.

Slottskällans stout luktar en aning bränt och har en kombination av humle och sötma som gör att den känns lättdrucken. Ölet ska innehålla smak och även doft av torkad frukt, chocklad och kaffe - chockladtonen är nog det jag anar främst av allt vid detta tillfälle (men då tycker jag mycket om mörk choklad också). Man får även en volymprocent på hela nio procent(!), vilket antagligen beror på den långa frakten från Uppsala till Stockholm.

Ölet visar sig kunna lagras i många år, någonting jag inte visste om förrän vi/jag tog reda på det igår. Jag undrar hur det fungerar att lagra en stout - kan den stå kylskåpskallt i upprätt/liggande läge i flera års tid eller krävs det någon annan typ av lagringsutrymme? Vi får återkomma med information vid ett senare tillfälle.

Jag tycker om det här ölet, det ger en bra eftersmak och kommer i en flaska med anspråkslös ettikett. Andreas kommer att få dricka det här ölet vid ett annat tillfälle helt klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.