onsdag, mars 25, 2009

Zlatý Bažant


Typ: Pilsner
Bryggeri: Heineken Slovensko
Ursprung: Hurbanovo, Slovakien
Utseende: Gyllene, vit krona.
Volymprocent: 5%
Format: Flaska 500 ml

I Måndags kväll gick jag på en liten fest för att fira lanseringen av slovakiska pilsnern Zlatý Bažant. Jag kom lite sent och missade därför delar av presentation som dock verkar ha lidit av tekniskt trassel. Som tur var så missade jag inte varken middagen eller ölen. Och inte heller den andra presentationen som hölls av Slovakiens Ambassadör i Sverige, vars namn jag nu har glömt bort och Google inte lyckas tillhandahålla mig. Dessutom var Sören Polonius, sommelier från F12 på plats och pratade lite om att kombinera mat med dryck. Ärligt talat pratade han mest om hur rödvin oftast inte är en särskilt bra kamrat med fina ostar, men då och då nämnde han plikttroget att öl faktiskt fungerar med ost. Han verkade ha åsikten att öl är lättare att kombinera för att det sällan blir hemskt och oätbart som rödvin kan bli. Han nämner dessutom vikten av drickbarhet, det vill säga att viss öl faktiskt ska gå bra att dricka flaska efter flaska, allt behöver inte vara sura lambics eller starka stouts.


Jag träffade dessutom Yukio Kato som varit med och bryggt Sidenapa med Dempa. Han bad om ursäkt för incidenten och vi satt och småpratade tills ölen var slut och personalen började stressa oss mot utgången. Allt som allt en trevlig kväll om man inte är helt allergisk mot marknadsföringssnack och hyllningar till en Pilsner.

Zlatý Bažant är som sagt en slovakisk pilsner vars namn betyder "Den gyllene fasanen" och kommer lanseras på Systembolaget i dess ordinarie sortiment den första april i år. Den kommer från Hurbanovo i sydvästra delarna av landet och har bryggts där sedan 1969. 1995 köpte Heineken upp bryggeriet och efter det har ölen lanserats i fler och fler länder. Nu bryggs den dessutom på licens på flertalet platser i världen. Varifrån flaskorna som kommer säljas på systembolaget kommer ifrån nämns dock inte. Nog om sånt och över till mina intryck av ölen.

Doften är maltig, frisk och har spår av en syrlighet. Den har medel till hög kolsyra och bubblar på friskt efter serveringen. I smaken är den mild, frisk och lättdrucken. Den har tydliga toner av malt och en något svag efterbeska till en början. I takt med att kolsyran försvinner ökar beskan och ölen skulle antagligen må bra av att serveras i ett större glas som faktiskt rymde hela flaskan. Överlag så är den välbalanserad, trevlig och god. Att det går att dricka fler av den utan att man tröttnar bevisar vi helt klart under kvällen men eftersom det var ett tag sedan jag faktiskt drack en pilsner så vet jag inte riktigt hur den står sig mot konkurrenterna. Ett blindtest med Urquell, Gambrinus och liknande tjecker och enstaka svenskar vore helt klart intressant. Och förhoppningsvis något som vi har tid att genomföra här på Skumgardiner inom de kommande veckorna.

1 kommentar:

  1. Hej. Ja de gick ju ner fint. Håller med om att Sören mest talade om hur öl var som en krockkudde mot ostar. Men det hade varit roligt om han sagt hur bra det gifter emellanåt. Men Zlaty var kanske ingen ostöl om man säger så.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.