Typ: Scottish Stout
Bryggeri: Innis & Gunn
Ursprung: Skottland
Utseende: Rödskimrande stout
Volymprocent: 7.2%
Format: Flaska 330 ml, fredagsöl i Roslagen, kl 19:15.
Innis & Gunns koncept är ekfatslagrad öl. Idén i sig är tilltalande rent marknadsföringsmässigt, men hur smakar det egentligen? Jag har tidigare druckit deras vanliga ekfatslagrade öl utan att bli speciellt imponerad. Om någon frågar mig vad jag tycker om brukar jag svara att jag gillar balanserad whisky; den får varken vara för rökig och eller för spritig.
Däremot tyckte jag att Innis & Gunns vanliga öl smakade sådär. Att brygga öl på ekfat som tidigare lagrat virre (tekniskt sätt verkar det dock vara Bourbon) innebär att ölet kommer att få en stark prägel av den whiskysort som tidigare lagrades. Kanske var det de distinkta och rökiga dragen hos den vanliga ekfatslagrade alen som inte riktigt passade mig.
Under den här provsmakningen är jag rejält förkyld. Jag känner knappt någon lukt och firma "far och son" fick sammarbeta för att komma fram till något vettigt. Farsan tycker att den luktar sött och inte alls mycket whisky. Smaken var som en avslagen whisky och lite söt. Man kan säga att han inte tyckte den var något vidare god.
Jag å andra sidan, med eller utan intakt luktsinne, tycker att denna "skotska stout" både smakade och luktade lite bättre än standardversionen. Färgen är dessutom väldigt vacker, den är djupt mörk med rödskimrande aura som påminner lite om färgen på ölets kartong. Jag kan känna hur eftersmaken värmer till i munnen och min förkylning blir genast lite mildare. Kanske valde jag helt rätt tillfälle att smaka den här nu när jag är sjuk. Förövrigt tror jag att jag skulle tycka mer om Innis & Gunns Rum Cask Finish Oak Aged Beer.
Smaken når såklart inte upp till sin fulla potential av rostad malt och rökiga whiskytoner. Smaken som däremot står ut och känns är sötman. Denna sötma ger en liten känsla av honung och frukt. Innis & Gunn förespråkar också kylning av ölet innan provsmakning.
Ah, jag som älskar denna öl. Önskar att jag får tillfälle att prova Rum Casken också.
SvaraRaderaheh, jag tyckte inte alls den var kul. Jag gillar rökig whisky, men denna tyckte jag smakade utspädd laphroaig körd i sodastreamern, som någon slags alkoläsk. Då tycker jag mycket bättre om Brewdog's Storm, eller Fuller's vintage cask eller vad den hette.
SvaraRaderaBrewdog Storm var också superbra, men Fuller's vintage cask kan jag inte riktigt klassa in bland favoriterna.
SvaraRaderaPå förra specialversionen för ett år sen stod det på kartongens etikett att det var 36000 flaskor (delades av systemet och Bishops Arms). Jag sprang på årets på bolaget och det står 150. 150 flaskor känns ju inte rimligt.. Vet någon hur många som är släppta?
SvaraRaderaVar det inte 150 FAT!?
SvaraRaderaPelle
Jag var osäker angående detta också. Det står att det är 150 flaskor men det känns väldigt orimligt. Foggy trodde det var på en 36k flaskor, som Nicro ovan också tror. Jag personligen har ingen aning och bryr mig egentligen inte mycket. Bara för att man tror att ett öl endast har tappats upp i 150 flaskor så innebär det inte att ölet är bra, eller att man ska tycka det för den delen.
SvaraRaderaNu har jag kollat upp det. Det var som jag skrev ovan; "lagrat på 150 ekfat". Sedan är ju frågan hur många flaskor det ryms i ett fat.
SvaraRaderaMvh
Per Dahlström
www.sejdelshoppen.se
Om man går på det är en barrel (163.66 liter) så blir det c:a 74390 33-cl:are. Om man däremot tar tunna med benämningen "Kilderkin" (81.83 liter) så får man snudd på 37200 flaskor, vilket börjar närma sig just 36000 flaskor..
SvaraRadera(Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Barrel#Sizes_for_UK_beer)