
Typ: Quadrupel
Bryggeri: Brouwerij Westvleteren
Ursprung: Belgien
Utseende: Mörkt brun, tjockt skum och massor med fällning.
Volymprocent: 10,2%
Format: Flaska 330 ml
Så var vi där. Öl #2 i världen om man får tro RateBeer. Och generellt sett så är jag ju en BeerAdvocate-kille och där är den faktiskt #1. Westvleteren 12. Tidigare känd som Abt, som precis som tidigare är en förkortning för Abbot.
Låt mig börja med en varning: den här ölen ska inte drickas direkt efter att den plockas fram ur kylskåpet. Låt den vila i rumstemperatur ett tag först. Och se till att flaskan står upp hela tiden, även i kylen så att jästen samlas i botten. Häll sedan försiktigt, om du inte uppskattar jästfällningen, för det finns det mycket av här.
Sen har jag ett tips: mörk choklad. Jag sitter här med en liten skål med mörk choklad, jävligt mörk choklad, faktum är att det står 100% kakao på den och det är antagligen 30-20% mer än vad de flesta av er uppskattar även om ni ser er själva som personer som gillar riktigt mörk choklad. Ge i alla fall 85-90% en chans om 100% låter för mycket, men glöm inte att ölen ska smakas ordentligt innan ni börjar mumsa choklad också.
Så nu när vi är förberedda kan jag börja, och som vanligt börjar jag i näsan. Det doftar mustigt, med starka malttoner, torkade mörka frukter och nästan lite granskog eller om det bara är barr. Först kände jag lite syrliga vinägertoner men jag lyckas inte hitta dem igen. I munnen är ölen fyllig, len, tjock och sirapsliknande både till hur den rullar över tungen och till sötman. Det är massor med malt, torkade ljusa frukter som ananas och aprikos eller persika. Samtidigt är det jordigt, vinöst och fyllt av mörka frukter som plommon eller russin. De första klunkarna för med sig en viss kryddig spritighet, lite som man ibland kan hitta i ljusare ale runt 6-7% men att det är över 10% alkohol i den här tror man inte. Kanske är det dock de där procenten som gör det så svårt att hitta den där spritigheten såhär halva glaset in.
Helt klart är det en komplex öl, helt klart är det en bra öl. Riktigt jävla bra. Fucking jävla kuk Åmål-bra. Om det är bäst, eller näst bäst i världen låter jag vara osagt. Trots allt har jag ju inte druckit alla öl än. Eftersom det bara var några veckor sedan som jag drack Kaggen! så borde jag kanske jämföra och förklara vad jag tycker bäst om, men jag kan bara inte jämföra så helt olika ölstilar med varandra.

Som sista bonus så kan jag berätta om chokladen. Det är 100% kakao (kan innnehålla spår av nötter, laktos och gluten) från Ecuador, ekologiskt odlad. Det är såklart bittert som fan och inte många kommer uppskatta att äta den utan något till. Min vanliga reaktion skulle ha varit att hälla upp ett glas portvin eller sherry till den, men nu hade jag den här ölflaskan och tänkte att det var värt ett försök. Det funkar. Det funkar helt fantastiskt. Med en bit choklad i munnen blir varje klunk öl ännu bättre än tidigare. Chokladen frigör absolut frukt-smakerna som finns i ölen och man hamnar ungefär så nära paradiset man kan komma i sin egen mun.
Måste det här verkligen ta slut?
Abt är väl flamländska för abbot? Hursomhelst är ölet väldigt, väldigt gott! :)
SvaraRaderaHur dyr var denna? Sinnessjukt dyr eller bara acceptabelt dyr? Den lät extremt god i alla fall!
SvaraRaderaDet här var 250+ ölen jag pratade om. Men den var inte dyr den här gången :)
SvaraRadera