Typ: Belgisk Wit smaksatt med ananas
Bryggeri: Monks Café & Bryggeri
Ursprung: Sverige
Utseende: Wiiit
Volymprocent: 5.5%
Format: Tapprovsmakning
Konsumerades: Stockholm Beer & Whisky Festival, Fredagen den 19:e september.
Monks Café och Bryggeri är Stockholms enda bryggeri och ligger på Wallingatan 38 ett stenkast från Norra Bantorget i Stockholm. För er som inte har varit där kan jag rekommendera ett besök om ni är sugna på ovanliga ölsorter. De har ett av Stockholms bästa ölsortiment och de har även mat. Monks hade självklart en bar med på ölmässan och vårt sällskap återkom rätt ofta till just deras bar.
Denna belgiska wit vann pris i årets SM i ölbryggning och är smaksatt med ananas. Jag är osäker på en sak med det här ölet och det är hur många volymprocent det egentligen hade. På fotot ovan kan ni se att det står 5.5% men i informationen på ölmässans hemsida står det 4.5%. Ifall någon vet hur det egentligen ligger till så får ni gärna kommentera nedan. Bryggare är Charles Cassino, Jessica Heidrich, Pierre Reldin & Adam Hertz och ifall ni är intresserade av att läsa bryggarprotokollet så finns det här.
Det var 95 stycken olika öl som ingick i kategorin Folkets Val på 2008 års SM i ölbryggning och avgjordes i tre olika klasser: underjäst öl, överjäst och specialöl. Hawaiian Wit vann INKA-priset för mest nyskapande öl. Hertz och Reldin verkar ha varit de som var på plats och tog också hem Gröngölingspriset för "Ferdinand" som är en ekspånslagrad IPA. Jag erkänner att jag är nyfiken på den. För er som är intresserade av att läsa en rapport från SM så kan ni läsa den här.
Hur var själva ölet då? Jag tycker definitivt att den INTE smakade syntetiskt. Ölet innehåller ananasjuice vilket definitivt är ett stort plus. Många fruktölers svaghet ligger just i att dess fruktighet smakar plastigt och totalt jävla livlöst på grund av tillsatser. Eftersmaken brukar oftast inte vara välsmakande (jag får rysningar bara jag tänker på det där bananölet) men Hawaiian Wit lyckas att leverera en kanske inte subtil smak men iallfall sött lågmäld; som en "girl next door"-tjej som inte gör så mycket väsen av sig i baren men som ofta visar sig vara skittrevlig.
Jag saknar tryck i ölet dock, avsaknaden av kolsyra och andra starka ölegenskaper gör det väldigt lättdrucket men också lite uddlöst. Det är väl förvisso det som karaktäriserar just en belgisk wit men inom kategorin fruktöl är det här klart en av de bättre jag har druckit, förutom Maddes favorit cassisöl som också har en bra dynamik.
Om ni inte har provat fruktöl förut tycker jag ni kan fråga efter Hawaiian Wit nästa gång ni är på Monks. Jag menar, det är inte varje dag man provar ett prisvinnande öl från SM i ölbryggning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.