söndag, september 28, 2008

Oban 14


Typ: Whisky
Distilleri: Oban Distillery
Ursprung: Oban (O-bn), Skottland.
Utseende: Guldig
Volymprocent: 43%
Format: Provsmakning
Konsumerades: Stockholm Beer & Whisky Festival, Fredagen den 19:e september.

Oban kommer från Skottland och inte från Japan, vilket jag har trott ett antal gånger förut. Nu är det dags att jag lär mig att detta är skotsk whisky och inget annat. Oban Distillery ligger på den skottska västkusten i staden som uttalas O-bn. Det är tydligen ett av Skottlands äldsta distillerier och startades 1793 av bröderna Stevenson.

Anledningen till att jag passade på att provsmaka Oban 14 på mässan var att Abrizz var sugen på att prova någon whisky när vi ändå stod borta vid OT:s hörna. När vi väl hade gått över till Diageo fick Abrizz span på en sexig flaska ståendes på bardisken: Skåda Oban 14! Så jag passade på att ta en sipp eller två.

På bardisken låg det en sorts smakkarta med en horisontell och en vertikal axel vilka indikerade gradskillnad mellan olika egenskaper hos whisky. Ändpunkterna representerade de karaktäristiska dragen hos whisky, jag tror att det var egenskaperna "delikat", "rökig", "kraftfull" och sen fanns det ett till värde som jag just nu helt har glömt bort. Ifall någon vet vad jag pratar om för schema så kommentera det gärna.

Nu tillbaka till whiskyn. Vi kunde konstatera att Oban nästan befann sig i mittpunkten av denna representation av whiskyns komplexa egenskaper. Den borde således tilltala mig tänkte jag då jag gillar whisky som inte är för spritig, inte för rökig och... ja ni förstår vad jag är ute efter, den ska vara balanserad. Oban 14 tycker jag levererar det, men det är mycket svårt att såhär efteråt konstatera hur den egentligen smakade med tanke på att vi hade druckit öl innan så att våra smaklökar redan hade packat resväskorna och åkt iväg på semester...

En snabb titt på whiskyguiden avslöjar att Oban 14 ingår i Diageos ”Six Classics” och anses just vara i mitten ifall de sex olika sorterna skulle arrangeras in i en smakskala. Den är inte så kraftfull som Islay whisky och inte heller Lowlandsmild. Går vi in på lite mer tekniska detaljer kan vi läsa följande om Oban 14 (se här)

Doft: Kryddig, fruktig och svag rök.
Smak: Fyllig, malt, kryddig och undanskymd rök.
Finish: Medellång med mjuk och söt maltsmak.

Jag skulle kunna tänka mig att fixa en Oban 14 någon gång, men inte just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.