Typ: Märzen-lager
Bryggeri: Left Hand Brewing Company
Ursprung: Longmont, Colorado, USA.
Utseende: Bärnsten
Volymprocent: 6%
Format: Provsmakning
Konsumerades: Stockholm Beer & Whisky Festival, Fredagen den 19:e september.
Mitt favoritställe under mässan var tveklöst Oliver Twists bardel. Ni kanske undrar varför? Jo, för att OT är grymma på olika alesorter från bland annat Rogue Ales Brewery, North Coast Brewing Company, Great Divide Brewing Company, Terrapin Beer Company men framför allt Left Hand Brewing Company. Att stå framför detta utbud var som att stå framför något av det bästa som amerikanska mikrobryggerier kan erbjuda en vanlig person.
Märzen-lager kännetecknas av vissa unika kvalitéer och det är värt att ha en kort genomgång av stilen. Förr i tiden när det inte fanns kylsystem var det oerhört svårt att brygga öl på sommaren på grund av bakterier och varmt väder. Bryggandet upphörde runt mars, därav namnet "märzen". Ölet lagrades i svala skrymslen och vrår under sommarmånaderna. Märzen-lager kännetecknas av att de vanligtvis är rostiga, fylliga, är mörkbruna och har måttlig till stark volymstyrka.
I vanliga fall talar jag ganska väl om i stort sätt allt jag har smakat från Left Hand, men denna märzen-lager träffade inte riktigt rätt. Jag blev inspirerad av att prova Left Hands märzen efter att Chrull recenserat Samuel Adams Octoberfest. Det verkar som om Sam Adams version hade lite mer fyllighet än Left Hands version.
Skummar jag igenom mina journalistiska anteckningar från mässan går det att läsa att den har "svag eftersmak, saknar örtighet och trycket hos iporna". Det är inte en alltför kontroversiell analys, men om jag vore ni så skulle jag dricka ölet tillsammans med andra lager innan ni går in på andra smakrikare ölsorter.
Ölet är inte speciellt kolsyrat och därmed lättdrucket. Frågan är vilket öl, Sam Adams eller Left Hands, som skulle vinna i en öl-death-match. Sanningen är att det finns många andra bryggerier som antagligen har bryggt mer intressanta varianter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.