
Typ: Engelsk Pale Ale
Bryggeri: Nynäshamns Ångbryggeri
Ursprung: Sverige
Utseende: Lätt rödorange med tjockt vitt skum.
Volymprocent: 4,7%
Format: Fat, 400 ml
Så helt plötsligt är man tillbaka på Glenfiddich Warehouse och sitter där och beställer in samma mat igen. Det är svårt att låta bli. Innan maten bärs in så vattnar jag strupen med en en Ekholmens Ekologiska Ale. Jag vill bestämt minnas att det stod Pale Ale på lappen på kranen, men internet i stort verkar bara kalla den för Ale. Nåja, det är i alla fall en pale ale och den är tydligen ekologisk. Frågan är vad det betyder egentligen. Vad är ekologiskt? Och när man ändå håller på och frågar, när kan man köpa den här på flaska?
Hej Christian!
All malt och humle är ekologiskt odlade och när den släpps på Systembolaget den 1/4-09 så kommer etiketten även att prydas av KRAV-loggan.
Med vänliga hälsningar
Tony Magnusson
Nynäshamns Ångbryggeri AB
Sådär ja. Då var det uppklarat. Och om ni skulle ha missat det så verkar ekologisk öl vara en av de viktiga trenderna just nu.
Ölen är i alla fall till utseendet en ganska typisk pale ale. I doften hittar jag grapefrukt, humle och en svag brödighet. Smaken är kraftig av humle, den närmar sig brittiska IPA i bitterhet, annars är det också mycket brödigt, lite citrus och en svag metallisk ton som drar ner helheten lite. Det gör också att torrheten och det sträva från humlen känns av mer men överlag är jag nöjd.
Jag drack den i fredags, också på Glenfiddich Warehouse, men jag blev lite smått besviken. Den skall dock få en chans till helt klart.
SvaraRadera-Jimmy
Kravmärkta produkter borde inte vara en "trend" som du säger. Personligen hoppas jag att all form av mat och dryck blir ekologiskt framställda, dessvärre lär jag inte se det inom den närmsta framtiden.
SvaraRaderaAngående ekologiskt odlade råvaror och kravmärkta produkter så tror jag att en parameter vi måste tänka på är tillgång och efterfrågan. Ifall inte efterfrågan är tillräckligt stor blir den marknaden inte mer lönsam och konkurrenskraftig gentemot andra marknader.
SvaraRaderaEn annan komplex fråga inbegriper det att kontrollerna av ekologiska odlingar efterlevs. Ju fler ekologiska odlingar som blir lönsamma och vill upprätthålla sin status som kravodling, desto fler odlingar måste kontrolleras kontinuerligt. Större företag har gjort sig skyldiga till att direkt störa mindre kravodlingar.
Ett tredje problem som börjar att torna upp sig på horisonten är patent på grödor. I framtiden kanske patenter och rättigheter för odlingar eller råvaror sätter stopp för positiva marknader som antingen är lönsamma eller som har vissa anmärkningsvärda etiska argument för sin existens. I det här fallet tror jag kravodlade varor kan fasas ut från marknaden.
I finanskrisens spår ser vi hur vissa av dessa saker ovan har kommit i skymundan och vi får inte glömma att det är upp till var och en vad de vill köpa i sin livsmedelsaffär.
m138ke: Med trend menar jag som i en ekonomisk trend, inte som i mode. "Inom ekonomiområdet som t.ex. nationalekonomi är en trend, en lånsiktig utveckling av någon form av variabel."
SvaraRaderaTestade ocean bryggeriets eko på cask i Malmö igår, den var riktigt bra, ser fram emot nynäs också såklart.
SvaraRadera/Fredrik